loading

Rezervacije

Datum dolaska:

Broj noćenja:

Grad Kastela

Grad kastela se razvio oko sedam kastela utvrda i čine jedan grad. Svako mjesto ima svoje specifičnosti koji karekteriziraju ovaj mediteranski grad.

Kaštela seže daleko u prošlost pa tako možemo naći i ostatke pračovjeka, neke ostatke iz dijelova ilirskog razdoblja, ali i ruševine vila iz antičkog razdoblja. Tijekom 15. i 16. stoljeća trogirski i splitski vlastelini zajedno s Crkvom su gradili kaštele kako bi zaštitili posjede i stanovništvo od napada Turaka. Zidine utvrda okrenute prema moru građene su renesansnim stilom.

 

Grad Kastela i njegova povijest

Da bi zaštitili svoje posjede od provale Vlaha (polunomadskih stanovnika dalmatinskog zaleđa), a kasnije i Turaka, trogirski i splitski plemići kroz 15. i 16. stoljeće počinju graditi utvrde na obali između ova dva grada. Sagrađeno ih je dvadesetak. Cilj im je bio zaštiti težake i sakupljenu ljetinu. Najpoznatije utvrde u Kaštelima:

Kaštel obitelji Lodi u Nehaju

Kaštel obitelji Stafileo (Rotondo) u Kaštel Štafiliću

Kaštel obitelji Cipiko (Čipiko) u Kaštel Starom

Kaštel obitelji Vitturi u Kaštel Lukšiću

Kaštel Rušinac

Kula Cambi u Kaštel  Kambelovcu

Kaštilac u Kaštel Gomilici

Kaštilac u Kaštel Sućurcu 

Legenda o Miljenki i Dobrili

U drugoj polovici 17. stoljeća, u Kaštel Lukšiću živjele su dvije plemićke obitelji – obitelj Vitturi sa kćerkom Dobrilom i plemić Adalberto Rušinić sa sinom Miljenkom. Lijepi mladić i nježna djevojka žarko su se zaljubili, a obiteljska svađa njihovih očeva zbog feudalnih prava nad seoskim težacima prisilila ih je da se sastaju i vole potajno. U tome im je pomagala sluškinja Antica. Međutim, roditelji su nekako saznali za njihovu vezu te su, kako bi ih razdvojili, Dobrilu stavili pod strogi nadzor majke, kontese Marije dok je Miljenko, prema savjetu odvjetnika Dorotea, poslan u Veneciju, u duždevu službu…

Znamenitosti

U Kaštel Štafiliću raste maslina (olea europea) koju Kaštelani zovu Mastrinka. Stara je preko 1500 godina

 Hrast medunac (quercus pubescens willd) koji se nalazi pokraj romaničke crkvice sv. Kuzme i Damjana u Kaštel Gomilici, svojom ljepotom i veličinom privlači pozornost svih posjetitelja ovog starog kaštelanskog okružja.
Park oko hotela “Palace” u Kaštel Starom kojeg je 1910. godine utemeljio dr. Petar Kamber, nekadašnji vlasnik hotela i zaljubljenik u Kaštela, Na istočnim padinama Kozjaka, u Kaštel Sućurcu, nalazi se Kaočina gaj, jedinstveni primjer vegetacijski i floristički odlično očuvane visoke makije i ostalih autohtonih vrsta

Biblijski vrt

Botanički vrt u Kaštel Lukšiću

Igra prijestolja jedinstvena , utvrda u Kaštel Gomilici odabrana je za snimanje četvrte sezone popularne televizijske serije Igre prijestolja.

 

Na padinama Kozjaka, iznad Kaštel Novog, raste i autohtona vinova loza Kaštelanski crljenak, koja je davni predak poznate kalifornijske sorte Zinfandel.

Don't miss out our early booking discount.

Contact us for more information.
Contact us
Terms and Conditions apply
close-link
Click Me