loading

Grad Bol

Destination Dalmatia

Grad Trogir

Destination Dalmatia

Grad Kaštela

Destination Dalmatia

Destinacija Dalmacija

DESTINACIJA DALMACIJA

Destinacija Dalmacija proteže se od Zadra do Dubrovnika. Bogata Kulturna Baština sačuvana u kamenu, drvetu, čovjeku i glazbi prenijeti će na vas svo blago koje su nam sačuvali naši stari. Bilo da Dalmaciju posjećuješ kao gost ili je to tvoj zavičaj vjerujemo kako će njena bogato kulturno naslijeđe te predivna arhitektura svih stilova predstavljaju elemente divljenja i inspiracije.

Mediteranska vegetacija upotpunjije taj doživljaj divljenja.

Destinacija Dalmacija i znamenitosti

Dalmacija je i omiljeno odredište i onih koji su u potrazi za odmorom daleko od gradskih vreva. Izleti u nacionalne parkove uz bogatu gastronomsku ponudu je doživljaj i ugođaj kojeg će se rado prisjećati. Prisutnost turista osijeća se kako na jezerima, poludivljim klisurama tako I na uskim uličicama, malim trgovima ali i na atraktivnim šetnicama i poznatim rivama

Najpoznatije turistički gradovi Dalmacije su Zadar, šibenik, Trogir, Split, Makarska I Dubrovnik.

Najveći aduti Dalmacije su otoci sa najviše sunčanih dana u godini.

U Dalmaciji su poznati običaji viteških igara ili plesova s mačevima. Te običaje njeguju tradicijske skupine pod nazivom kumpanije. Najviše je takvih udruga na otoku Korčuli. Najpoznatiji ples s mačevima je moreška. Glavna tema moreške je borba vojnika crnog i bijelog kralja oko djevojke – bule.

Viteška igra koja se još od 18. stoljeća igra u gradu Sinju vrijedno je hrvatsko tradicijsko blago, također pod zaštitom UNESCO-a.

Vrlo zanimljiva igra je dječja alka koja se izvodi bez konja. Također veliku pažnju plijeni I takozvano Nijemo kolo.

Nijemo je kolo posebna vrsta kola koja se pleše u području Dalmatinske zagore  Njegova je posebnost u tome što se izvodi bez pjevanja i bez pratnje glazbala pa su ostali nazivi toga kola još i gluvo kolo, mutavo kolo, šuplje kolo itd. Ovo je kolo uvršteno na UNESCO- Popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Za gotovo svaku od utvrda vezane su različite legende i narodne priče. Jedna od najčešćih je o ženi koja je tijekom turske opsade jednog od napadača pogodila velikim komadom sira kojim je hranila svoje dijete. Vidjevši da ih gađaju sirom, Turci su pomislili da su zalihe hrane i vode u utvrdi obilne i da bi se opsada mogla odužiti, pa su se odlučili povući

Don't miss out our early booking discount.

Contact us for more information.
Contact us
Terms and Conditions apply
close-link
Click Me