Smještaj – Hotel Baština Sveti Križ Bol

Hotel Baština Sveti Križ u Bolu  sadrži 29 soba, sve sobe su renovirane, klimatizirani, luksuzno namješteni i moderno uređeni sa kupatilom, SAT i TV, mini bar,  WiFi . Hotel se nalazi na poluotoku Glavica na istočnom dijelu Bola.  Na mjestu neke kule koja se zvala “Babilonija” 1907.godine utemeljeno je sjemenište a 1931. godine  podignuta velika zgrada zbog povećanja potreba. kada se sjemenište ugasilo dominikanci su tu zgradu zadnjih 20 godina prenamijenili u  turističke svrhe, da bi 2012 godine zgrada renovirana kao Hotel Baština.   Hotel je u sklopu domikanskog samostana koju je biskup 1475 darovao dominikancima.

Kaštel u  kojem se smjestio dominikanski samostan sa triju strana bio okružen morem. Kroz povijest dominikanski samostan je bio jedno vrijeme biskupska palača Hvarsko-bračkog biskupa koju je 1475. godine darovao dominikancima. Također pravo na Glavicu je polagao i brački knez Zacharija koji je tu imao knežev dvor. Osnivanje dominikanskog samostana podržao je darovavši im 1475 knežev posjed na mjestu gdje je od antičkog doba bilo pristanište za brodove.

U samostanskom vrtu prema odluci iz 1621. napravljen je 1691 godine gostinjac koji je služio za odmor putnika namjernika.

Posebno ističemo:

  • repliku kule “Babilonije”
  • srednjovjekovni samostanski vrt
  • muzej u sklopu samostana
  • lijepe pješčane plaže
  • šum valova koji pomaže u liječenju šuma u ušima