Город Bol

Bol je najstarije naselje na otoku Braču smješteno na južnoj strani otoka podno Vidove gore, najvišeg vrha svih otoka na Jadranu

Bol je nastao na mjestu rimskoga naselja (starokršćanski sarkofazi, ostaci rimskog spremnika za vodu iznad Zlatnog rata); god. 827. razorili su ga Saraceni. Iz starohrvatskog doba sačuvani su ulomci pleterne ornamentike u crkvi sv. Ivana (vjerojatno iz XI. st.) i u zidu oko dominikanskog samostana. U XV. st. uz gat je sagrađen dvorac s bogato ukrašenim gotičkim prozorima na južnom pročelju. Iz doba renesanse je kuća obitelji Jeličić, iz početka XVII. st. kaštel na obali.

Ime Bol izvedeno je od latinskog vallum, što znači «ukop», «zemljani bedem», «zemljom utvđeno naselje». Latinski vallum ima isto značenje kao starohrvatsko značenje riječi obala (=»opkop», «nasip»). Ime je najvjerovatnije nastalo križanjem romanskog apelativa vallum i slavenskog obala. Bol se prvi put spominje kao lokalitet 1184. godine u Povaljskoj listini načinjenoj u zgradi tzv. Biskupije (dominikanski samostan). Kao naselje Bol se prvi put spominje 10. listopada 1475. godine u darovnici kojom knez Zacharia daruje poluotok Glavicu Dominikancima.

Poseban spomen zavrjeđuje upravo kompleks dominikanskog samostana na Glavici. U biskupskoj palači koja se osnivaju dominikanci redovničku zajednicu i zatražiše mjesto za gradnju samostana i crkve.Godine 1475. grade samostan i novu crkvu posvećenu Gospi od Milosti. U XVII. st. Boljani o svom trošku podižu novu sjevernu lađu. Zvonik uz crkvu dovršen je sredinom XVIII. stoljeća. Na glavnom oltaru je istaknuta slika Gospe s Djetetom okružena svecima vezanim za povijest crkve i dominikansog reda. Ta je slika izrađena u radionici venecijanskog slikara Jacopa Tintoretta 1563. Samostanski muzej č

Bol nudi široku gastro ponudu, nekoliko klubova, te brojne sportske sadržaje. Osim svojim kulturnim identitetom i dugom povijesti o kojoj govori i arheološka zbirka u muzeju unutar predivnog Dominikanskog samostana, Bol privlači i svojom lijepom obalom na kojoj se posebno ističe turistička atrakcija; plaža Zlatni rat. Katamaranskim linijama je povezan s kopnom, a u blizini je i brački aerodrom. Uz Bol, na Braču svakako valja posjetiti zanimljive lokalitete poput Zmajeve špilje i pustinje Blaca koja

Bol je jedno od vodećih turističkih središta na Jadranu. Prvi put je proglašen turističkim prvakom 1965. godine i od tada je uvijek u samom vrhu. Posljednje dvije godine, 2009. i 2010., Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska radiotelevizija smatraju Bol turističkim prvakom Hrvatske.

Provjerite i Vi kako je ljetovati u Bolu!

Bol ima jedinstvenu pješčanu plažu koja se poput jezika pruža 400 metara prema morskoj pučini. Vršak te glasovite plaže stalno mijenja oblik pod utjecajem valova i morskih struja. Zbog svog položaja, bez obzira na vjetrove, s jedne strane plaže je uvijek mirno.

Na području Općine Bol ima 58.950 kvadratnih metara plaža pogodnih za kupanje, a ukupna dužina šljunčanih plaža iznosi čak 3.650 metara. Posebna plaža rezervirana je i za pse.

Bol vrijedi posjetiti i zbog povijesnih i kulturnih znamenitosti. Preporučamo posjet muzeju u Dominikanskom samostanu, Galeriji Branislav Dešković te obilazak starovjekovnih crkvica.

Bol u turističkoj sezoni nudi i bogat kulturno-zabavni program (Bolsko ljeto): koncerte, priredbe, izložbe, ribarske večeri te druge sadržaje

Za rekreaciju gostima su na raspolaganju biciklističke i pješačke staze, sportovi na moru i pogled na obližnje otoke s Vidove gore koja je sa 778 metara nadmorske visine najviši vrh jadranskih otoka.