Insel Brac

Brač je sa 394,6 km2 najprostraniji otok Dalmacije. Usidrio se poput golemog broda u slikovitu arhipelagu dalmatinskih otoka. Na Braču je danas dvadesetak naselja među kojima je najpoznatije mjesto Bol.

Zmajeva spilja (Drakonjina pećina)

Zmajeva spilja (Drakonjina pećina) i reljefi u njoj prvorazredni su spomenik pećinskoga samostanskog života popova glagoljaša u XV. stoljeću. Oko 200 metara iznad Murvice ova je špilja poslužila kao obitavalište i kao hram poljičkih glagoljaša koji su sredinom XV. stoljeća prebjegli ovdje na nenaseljene strme južne obronke otoka da u spilji započnu svoj redovnički život. Ovdje nad morem, odakle se stere pogled u daleki Mediteran, čuvalo se i njegovalo glagoljaštvo i glagoljica. Odavde potječe rijedak primjerak hrvatskoga glagoljskog prvotiska misala iz 1483. godine. U špilji, do danas žive slavenski mitovi o vilama, vukodlacima, morama i vješticama i mediteranske priče o Orkomarinu, jednookom divu koji živi u pećini. Zmajeva ili Drakonjina pećina čuva osebujan svijet, koji kao da se preselio iz snoviđenja.

Pustinja Blaca

Pustinja Blaca nosi u sebi veliku spomeničku vrijednost. Njezin je začetak bila kamenjem pregrađena pećina – prvo sklonište poljičkih pustinjaka. Zatim su vrijedni i pobožni pustinjaci dozidavali uz hrid, kao uza zaklon, neugledne prizemnice vrlo različitih oblika i različitih namjena: od slikovitih kuhinja, krušnih peći, nakapnica, podruma i drugih pomoćnih prostorija za sebe i svoje težake do, u doba većeg blagostanja, raskošnih višekatnica sa slikovitim balkonom, pločnim krovovima, koji su kao i zidovi dobivali s vremenom patinastu boju pećine. Ova redovnička pustinja ugodno iznenađuje u toj pustoj divljini skladnošću i raskošjem nepatvorenih oblika izvornoga graditeljstva. Blaca će svojim pokućstvom privući vašu pozornost. Uza stari namještaj kuhinje, blagovaonice, i stilsko pokućstvo po sobama, neka vas u ovoj pustinji bez putova ne iznenadi lijep glasovir. Međutim, skrećemo pozornost na astronomske sprave ove u svijetu poznate zvjezdarnice, na bogatu zbirku starinskog oružja, na mnoštvo raznolikih starinskih satova, na izuzetno bogatu knjižnicu s mnogo neproučenih rukopisa pisanih hrvatskom ćirilicom – poljičicom.